JOM BACA PETUA KURUSKAN BADAN


Jom Baca Petua Kuruskan Badan | Zaman serba canggih ni kalau kita tak jaga badan memang banyak penyakit menanti kita. Selain itu bagi kaum hawa pula, mereka perlukan bentuk tubuh yang menawan selain dari kesihatan yang baik. Oleh itu, munculah pelbagai ubatan atau produk untuk kuruskan badan selain meningkatkan keupayaan tubuh. Namun ramai di luar sana gagal mengawal perbelanjaan mereka dan akhirnya kecewa apabila keputusan yang dapat tidak seperti yang di idamkan.
  1. Elakkan makanan ringan – Cuba elakkan memakan sebarang makanan ringan kerana makanan ini tidak mengandungi sebarang khasiat sebaliknya kawal kalori di dalam badan anda dengan cara pemakanan yang sedikit tetapi kerap.
  2. Hadkan makanan tinggi karbohidrat – Ambil makanan yang berkabohidrat ini seperti nasi dalam jumlah kuantiti yang sikit.
  3. Kurangkan sumber protein – Cuba kurangkan makanan tinggi protein seperti ikan, tauhu, tempe dan daging. Elok juga dipelbagaikan sumber protein untuk badan kita.
  4. Menu makanan yang betul –Pastikan setiap makanan atau menu yang di ambil mengandungi gizi yang seimbang.
  5. Makan banyak buah – Amalkan makan buah-buahan sebelum makan terutamanya buah-buahan seperti epal, betik, belimbing dan sebagainya.
  6. Kurangkan buah manis – Cuba kurangkan makan buah-buahan yang tinggi kadar fruktosanya seperti pisang, tembikai, anggur dan mangga. Fruktosa yang tinggi akan bertukar menjadi glukosa dalam darah.
  7. Banyakkan minum – Sentiasa minum dan amalkan lapan gelas air kosong sehari.Elakkan minuman soda.
  8. Bersenam – Akhir sekali pastikan anda bersenam sekurang-kurangnya 30minit sehari. Aktiviti di luar rumah seperti berjalan dan berjogging di tempat-tempat riadah amat sesuai dilakukan setiap petang atau setiap kali masa terluang.
Logo-KCHS-2001_BM

Mudah-mudahan dengan tips-tips yang diberikan di atas sedikit sebanyak dapat membantu anda di luar sana untuk memiliki badan yang diidamkan dan kesihatan yang baik. Teruskan usaha dengan konsisten agar misi anda berjaya untuk sihat, kelihatan kurus, lansing dan menawan. Semoga Berjaya!