Cara Mengetahui Tanah Yang Mengandungi Emas (Menarik!)

Cara Mengetahui Tanah Yang Mengandungi Emas (Menarik!) | Suatu ketika dahulu, pernah terjadi seorang lelaki yang berusaha mencari emas di sebuah terowong menemui ajalnya apabila terowong tersebut runtuh. Lebih menyayat hati, mayatnya tidak dapat dikeluarkan atas faktor keselamatan pegawai bertugas. Ini yang orang ramai sedang mencari. Emas. Harganya sentiasa meningkat, jika turun pun sedikit. Jadi tidak hairanlah ada yang sanggup mencari emas biarpun terpaksa bertarung nyawa. Di bawah ini tentang cara mengetahui tanah yang mengandungi emas. Menarik!

 emas

Di dunia ada pulahan lombong emas ditemui, yang paling terkenal Lombong Grasberg yang hasilkan bertan-tan emas di dunia ini. Begitu juga di negara kita, Malaysia. Siapa tidak kenal dengan Lombong Emas Lubuk Mandi dan Lombong Emas Penjam. Tapi ada aku kisah semua tu. Yang penting, belakang rumah kita ada ke idak Emas nih.. Ni ada tip nak tau jenis tanah yang ada emas
Ciri-ciri Tanah Mengandungi Emas
Tanah yang mengandung mineral sulfida yang tinggi. (berbau seperti belerang)Wujudnyanya mata air panas di sekitar kawasan tersebut.Sekitarnya ada gunung berapi yang sudah lama ada.Ada aliran sungai di kawasan berhampiran.Mempunyai lapisan tanah lempung yang tebal.Terdapat batuan putih berurat emas (urat kaca atau batuan kaca lutsinar)
Ciri-ciri di atas hanyalah untuk pengesanan awal sahaja, untuk memastikan kewujudan emas sebenar, ujian merkuri dan ujian-ujian lain masih perlu dilaksanakan.

Sumber : Laman Kongsi