Duhai Remaja Dimanakah Rasa Hormatmu Terhadap Orang Lebih Tua ?Jangan Hanya Tahu Berlagak Pada Hasil Bukan Titik Peluhmu Sendiri



Assalamualaikum

Alhamdulilah ya Allah semalam segmen acik mendapat sambutan yang baik, syukur ya Allah. Hari nie kelas petang sempatlah update blog sekejap dan pemenang akan di beritahu secepat mungkin yer. Ahh sebelum terlupa acik nak buat perubahan di blog acik nie, kalau ada yang pandai edit untuk blog lelaki silalah inform pada acik.



Berbalik pada cerita, kadang kala acik lihat orang sekarang dah makin senang, dan nak kata kadar kemiskinan tu rendah. Setiap hari boleh makan mewah , di rumah ada orang gaji, remaja silih berganti handphone, segala gadget terbaru mudah di dapatkan dan bermacam-macam lagi. Is okey kepada mereka yang mampu ,tak salah pon sebab itu hak kamu . Tapi jangan kita menghina pekerjaan orang lain , itu adalah suatu kesalahan.

Bukan semua orang dapat rasa senang, bukan semua orang mampu hidup gembira setiap hari. Lumrah kita  manusia yang kadang kala di atas dan kadang kala di bawah. Tapi jangan kita terlena terlalu lama. Sudah lama acik perhatikan gelagat remaja sekarang yang sombong dan angkuh serta sifat menunjuk nunjuk kemewahan hidup.

Kalau kamu pergi ke seksyen 2,7 ,sekitar shah alam dan klang pastinya kamu akan lihat orang-orang tua membawa bungkusan menjual makanan ringan seperti keropok dan kerepek. Pada beberapa hari yang lepas, ada seorang mak cik nie datang ke meja makan kami dan tawarkan kerepek.

Kakak acik kata, kalau tengok orang tua berjual teringat mak di kampung. Dan kami belilah beberapa bungkus kerepek. Mak cik tu seperti terima kasih sangat kerana kami membeli kerepeknya. Dan akak acik interview mak cik ini tanya macam-macam sebab nak tahu juga kehidupan mak cik nie. Acik concentrate saje mendengar perbualan mereka. Dan paling acik tersentuh kata-kata makcik tu .

" Alhamdulilah anak beli kerepek mak cik , mak berjual memang setiap malam di kawasan sekitar sini ,anak mak cik tolong sekali. Paling mak cik sedih bila datang ke meja budak muda, mereka memperlekehkan mak cik. Mereka kata , mereka tak makan kerepek-kerepek nie , lebih sedap makan yang fast food.Mak cik tu rasa macam di hina dan terus berlalu pergi dengan hati yang kesal pada anak muda tersebut.


Dan pengalaman acik sendiri pula , ketika makan di seksyen 7, ada mak cik tu datang ke meja sepasang remaja yang asyik makan berdua-duaan dan mak cik itu tawarkan kerepek . Remaja perempuan itu kata , ishhh tak nak beli kerepek nie ,entah buat kat mana mesti kotor . Dia kata lagi ,mak cik dah tua duduk rumah diam diam saje, ada anakkan ? biar mereka jaga mak cik.. nie tak ,mesti anak pemalas suruh maknye yang bekerja.Dan pernah juga acik lihat , anak muda sekarang mempermain-main mereka.

Di mana hormat kita pada orang lebih tua ?? jangan kerana dek kesenangan yang kita ada kita bongkak dan megah diri. Kalau tak mak ayah kamu dulu bersusah payah mempertingkatkan usaha mereka untuk hidup lebih baik pastinya kamu tak rasa semua nie.Satu lagi, acik faham kebanyakan mereka nie student , duit banyak nak di gunakan tapi jangan kita memperlekehkan mereka. Kalau mereka terasa hati ,kita juga dapat dosa kan ? gunakan perdekatan terbaik. 

Acik bukan apa, cuma terkilan saje dengan remaja sekarang yang sombong dan angkuh pada harta yang bukan milik mereka. Mungkin hari ini kita mampu berlagak, hari esok kita tak tahu . Langit tak selalu cerah, awan tak selalu mendung. Hidup ini bukan kita yang tentukan., Jika Allah nak ambil segala nikmat kemewahan itu sekelip mata saje Dia mengambilnya. 

Oklah sampai sini dulu, fikir-fikirlah lah, mohon terasa kepada yang pernah buat pekara nie. Biar terasa sekarang sebelum terlambat. Kita bukan selalu ada di atas .okey ..